KG weekend Omgeving Chaam en Vallei van het Merkske – landschap zonder grenzen 7 t/m 9 juli

Tijdens dit weekend wordt er gefietst en gewandeld in zowel Nederland als België.

Programma:
Vrijdagmiddag: Natuurgebied Den Rooy (en eventueel uit te breiden met wandeling Smisselbergen). Startpunt is parkeerplaats Ulicotenseweg in Meerle (ongeveer 5,5 km vanaf de camping). De wandeling is 3,8 km, de wandeling Smisselbergen is 5 km). Het gebied vormt een verbindingszone tussen diverse natuurgebieden. Bijzonderheden hier waargenomen zijn: zwarte specht, bosuil, appelvink, goudvink en bonte vliegenvanger. Het gebied staat ook bekend om zijn paddenstoelen en ook allerlei planten (gagel, veenpluis, dalkruid, zwarte bes).

Zaterdag: Vallei van het Merske en bezoek Wortelkolonie
Startpunt is Parkeerplaats Staatsbosbeheer Hoogstratensebaan Castelre (ongeveer 12 km vanaf de camping: per auto of per fiets, afhankelijk ook van de weersomstandigheden).

Combinatie van wandelingen: Halsche Beemden en Rond Bootjesven met bezoek aan het Bezoekerscentrum De Klapekster (infocenter en horeca) en onderdeel van de Wortelkolonie (Bezoekerscentrum De Klapekster – Wortel – Natuurpunt Markvallei).

De wandeling Halsche Beemden slingert door de vallei van het Merske, die een natuurlijke grens tussen Nederland en België vormt: veel amfibieën maar ook watervogels en zeldzame plantensoorten. Het gebied  heeft zich vooral kunnen ontwikkelen dankzij zijn ligging op de grens tussen Nederland en België, waardoor het ontsnapte aan ingrepen zoals het rechttrekken van rivieren en schaalvergroting.

Afsluiting: eventueel bezoek aan ’t Rustpuntje ( www.rustpuntje.nl , fiets en wandelcafe)  (Zigraeck 5, 5111 ES Baarle-Nassau).

Zondag: Stijbeekse Heide en Chaamse Beek
Laarzenpad (Laarzenpad bij Chaam | Natuurmonumenten), 5 km. Startpunt: Dasmussenstraat 1-3 (ten noorden van Chaam).
Alternatief: Chaamse Beekroute (4 km) (en/of Strijbeekse Heideroute, 4,5 km).

Startpunt Chaamse beekroute is: Staatsbosbeheer parkeerplaats aan de Goudbergseweg (dichtbij pannenkoekenrestaurant Het Smokkelaartje (drankje ter afsluiting).

Camping: Natuurkampeerterrein ’t Beekdal, Chaam (Kampeerterrein | Beekdal (tbeekdal.nl)). Natuurkampeerkaart verplicht.

Opgeven: vóór 1 mei 2023 bij Marion (zie de Convo). Na bevestiging zelf contact opnemen met de camping om een kampeerplek te reserveren.

Alleen voor leden van de Kampeergroep van de KNNV. Leden van KNNV of IVN en niet lid van de Kampeergroep van de KNNV, kunnen overleggen met de voorzitter (voorzitter@kampeergroep.knnv.nl) over deelname.

Datum & tijd
vr 7 juli 2023 om 14:00
Vertrekplaats

Bekijk vertrekplaats