vrijdag 20-zondag 22 augustus Nazomerkamp bij het Bargerveen

Het is wegens Corona begin maart nog niet bekend waar we zullen kamperen. In ieder geval is dat in Klazienaveen of Zwartemeer.

Waar het Grafschaft Bentheim een hap uit onze oostgrens neemt en daarboven de grens een kaarsrechte lijn vormt naar het noorden, door wat eens het Boertangerveen was, bleef een klein stukje hoogveen bewaard. De rest was opgestookt als turf. Zo’n 50 jaar geleden sloegen natuurorganisaties in Nederland de handen ineen om dat stukje weer uit te breiden en het hoogveen te laten groeien. Dat is goed gelukt en gaat nog steeds door. Dit Bargerveen onderdeel van Het Veenland van Staatsbosbeheer, herbergt door het jaar zo’n 300 soorten vogels, 40 soorten libellen, adder, gladde slang en veel bijzonder plantensoorten w.o.veenmossen. De beenbreek zal nog in bloei staan maar we zijn te laat om de nachtzwaluw te horen koeren. Niettemin kunnen we geoorde fuut, en boomboomvalk zien. Het 2100 ha grote gebied is goed ontsloten m.u.v. een 180 ha groot kerngebied.  In het aangrenzende Bundesland Niedersaksen is nog lang doorgegaan met de vervening. Vooral t.b.v. tuinturf. Maar ook hier is men gestopt en probeert het hoogveen weer terug te winnen door beheermaatregelen. Zo zou het Wietmarschermoor, een van de kleine restanten, nog steeds een enkel broedgeval van de goudplevier herbergen. Dit gebied oogt anders, kaler dan het Nederlandse deel maar is daarom goed te overzien. Wij zullen hier ook een bezoek brengen. Dus neem je ID kaart of paspoort mee.
Om te kunnen inspelen op ontwikkelingen en de mogelijkheid dat het storm gaat lopen op de recreatieve mogelijkheden graag opgeven voor begin mei. Dan weten we weer meer en kunnen we definitieve boekingen gaan maken als dat nodig is.

Het gebied is makkelijk te bereiken via de A 37 van Hoogeveen naar Meppen.
De eerste excursie vertrekt om 14.00 hr. Vooralsnog denk ik dat het op de fiets te doen is. Die zijn te huur in Weiteveen en Zwartemeer
.

Aanmelding en Leiding: Betty l uiterlijk 1 augustus. Niet leden kunnen zich aanmelden via voorzitter@kampeergroep.knnv.nl

vr 20 augustus 2021 om 14:00