vrijdag 8-zondag 10 oktober Paddenstoelenweekend Flevoland met Alma en Marianne.

De Noordoostpolder, met name de bossen, is beroemd om zijn paddenstoelenflora.

Op de kalkhoudende bodem vestigden zich al snel na het in cultuur brengen nieuwe planten en paddenstoelen waaronder in Nederland heel bijzondere. En dat proces gaat nog steeds door.

De mycologische vereniging heeft niet voor niets een bloeiende werkgroep met Flevoland als werkgebied.

Het Voorsterbos is niet alleen beroemd om zijn paddenstoelen, ook alle Nederlandse varens staan er, waaronder bijv. de zeldzame lans- en nestvaren. Ook die zijn in oktober nog goed te zien. Eenzelfde verhaal geldt voor de mossen ( en uiteraard de hogere planten voor zover in oktober nog bloeiend).

Begin oktober kan er nog goed gekampeerd worden. De ondergrond is dan nog warm en ook overdag is het meestal aangenamer dan met Pasen.

Het Voorsterbos bestaat uit diverse onderdelen:
a) Voorsterbos s.s.
b) Waterloopbos (met historisch geografische werken van havens en waterwerkonderzoek van TU Delft)
c) Kadoelerbos (een bos op blokzijlzand, langs de rand van het oude IJsselmeer)
d) Leemringveld, met daarin het Paddenstoelenreservaat.

Het paddenstoelenreservaat is ingericht bij het 100-jarig bestaan van de Mycologische Vereniging.
De grond is van klei en van keileem en er zijn diverse soorten boom(groepen). Er zouden 800 soorten paddenstoelen voorkomen. Een deel daarvan willen wij toch wel kunnen vinden!

Ons voorstel is om op zaterdag 9 oktober de wandeling door het Paddenstoelenreservaat als dagexcursie te organiseren. Iedereen mag dan mee.
We starten om half elf bij cafe-restaurant De Voorst, en Parkeren op de bezoekers-parkeerplaats. (Goed aangegeven)
Vandaar lopen we naar het Leemringveld en gaan op zoek naar paddenstoelen aldaar en aansluitend die in het Voorsterbos zelf.

Voor de vrijdagmiddag en de zondagochtend staat de delen b en c van het Voorsterbos op het programma.
Voor de excursie (zaterdag) kun je je nog aanmelden!
(Eventueel voor het kamperen ook, daar deed de campingbeheerder niet moeilijk over).

DE CAMPING IS GEWIJZIGD. Wij kamperen nu op minicamping Efkes – Lins in Marknesse, Ettenlandseweg 25, 8316RM Marknesse. De voorzieningen zijn basis, eenvoudig en goed. http://www.efkes-lins.nl/

Aanmelden bij Marianne.
Niet leden kunnen zich aanmelden via voorzitter@kampeergroep.knnv.nl

vr 8 oktober 2021 om 14:00