Tijdens een KG-kamp in Baarle-Nassau werden we tweemaal overvallen door een heftig onweer. Later vroeger we ons af: ‘wat is nu wijsheid in zo’n geval’?’
Welnu hier een advies:
Het geluid van de donder legt in drie seconden een afstand van ongeveer 1 kilometer af. Als de donderklap binnen 10 seconden na de bliksem volgt is het onweer gevaarlijk dichtbij.
Ben je buitenhuis, zoekt dan zo snel mogelijk een goede schuilplaats.
Lukt dat niet maak je dan zo klein mogelijk bijvoorbeeld door op de hurken te zitten. De kans getroffen te worden wordt verkleind door de voeten tegen elkaar te houden. De stroom kan dan niet door het lichaam lopen. Vooral onder een alleenstaande boom, langs een bosrand of in de buurt van een metalen afrastering is de kans getroffen te worden relatief groot.
Ook in een tent is het risico groter dan binnenshuis vooral als de tent het hoogste punt in de omgeving is. Gevaarlijk is het vooral als de tent staat onder een alleenstaande boom, bij een metalen hek of bij lichtpalen. Ook bij een inslag dicht in de buurt kun je verwondingen oplopen. Het advies is dan ook om een goede schuilplaats te zoeken bijvoorbeeld in een auto. Lukt dat niet maak je dan zo klein mogelijk, ga vooral niet liggen en zorg voor isolatie door een rubberen mat of luchtbed. Ga bij een camper in de stuurcabine zitten.