Verslag Paddenstoelenweekend Flevoland

Weekend 8 – 10 oktober 2021

Het Voorsterbos, een bos op een voormalig zeebodem bij Kraggenburg in de Noordoostpolder (Flevoland), met een ondergrond van klei en keileem bestaat uit diverse onderdelen:

a) Waterloopbos (met historisch geografische werken van havens en waterwerkonderzoek van TU Delft). Dit bos hebben we op vrijdagmiddag bezocht, gestart bij t Paviljoen en ongeveer één kilometer erin gelopen kwamen we al een overdaad aan paddenstoelen tegen. Mooie bekerzwammen (Kleine bruine bekerzwam, en prachtige Kopergroenbekerzwam en heel, erg veel Varkensoren).

b) Kadoelerbos (een bos op blokzijlzand, langs de rand van het oude IJsselmeer), aan het Kadoelermeer. Het zou een vochtig bos zijn, maar de ondergrond was voornamelijk droog. Naast loofbomen, zoals in de rest van het Voorsterbos staan hier ook sparren. Maar we hebben nauwelijks specieke naaldboomsoorten gevonden.
Wel vonden we op de bosbodem Draadknotszwam en verder heel veel aardappelbovisten, inclusief exemplaren met een kostgangerboleet.

c) Leemringveld, met daarin het Paddenstoelenreservaat. Het paddenstoelenreservaat is ingericht bij het 100-jarig bestaan van de Nederlandse Mycologische Vereniging. De grond is van klei en van keileem en er zijn diverse soorten boom(groepen). Er zouden 800 soorten paddenstoelen voorkomen. Een deel daarvan willen wij toch wel kunnen vinden! En hebben we ook gevonden waarvan 2 speciale haagbeuksoorten (haagbeukmelkzwam en haagbeukboleet). Ook bijzonder waren de Krulzomen waarvan sommige met de parasiet Goudgele Zwameter. Na het veld liepen we iets verkeerd door het struingebied, een deel van ons keerde terug en een ander deel liep door. De anderen gingen in tegengestelde richting toch langs bij het haagbeukenbos. We zijn begonnen (en geëindigd) bij café-restaurant De Voorst, waar een deel van de deelnemers samen gedineerd hebben. Het plan was om eventueel als er tijd over zou zijn nog in het Voorsterbos zelf rond te wandelen, maar daar is het niet meer van gekomen.

We zijn met de excursies de wandelroutes van Natuurmonumenten gevolgd, de ene keer wat beter uitgelopen dan de andere keer. Niet veel kilometers gemaakt, maar behoorlijk wat paddenstoelen gevonden en ook veel van elkaar geleerd. Bijvoorbeeld over de Geschubde inktzwam, die familie van de andere inktzwammen bleek.
Er waren slechts drie kampeerders, hoewel het goed te doen was. Beetje frisjes in de avond en ochtend, maar niet uitzonderlijk koud. De tent kon gelukkig droog mee naar huis.
Jammer van de camping was dat die geen accommodatie verhuurde, zodat de huisjeshuurders elders verbleven. Op zaterdag werd het aantal deelnemers uitgebreid met dagexcursie deelnemers.