Verslag Wandeling arboreta Wageningen

Zaterdag 26 februari 2022

Het Dreijen Arboretum

De tuin stamt uit 1895 en er zijn nog enkele bomen die juist die leeftijd hebben zoals een majestueuze reuzensequoia, een libanon ceder en enkele platanen en notenbomen.

De tuin wordt minutieus onderhouden en bijgeharkt. De tuinlieden waren daags ervoor nog bezig met het opruimen van de stormschade van de drielingstorm, die in drie achtereenvolgende dagen over ons land raasde. Aan de kop van de Baas-Becking-tuin (rozentuin) was een grote dennenboom omgevallen, nog net niet op het borstbeeld van Linnaeus. In het achterperk stond de Anna Paulownaboom fier rechtop. We liepen door het nieuwe pinetum en zagen de nieuwe aanplant van sparren, dennen, ceders en ginkgo’s.
In de oude Springer-tuin waren de daslookvelden al bijna in bloei.

Belmonte arboretum
Over de Generaal Foulkesweg doorlopen naar het 2e arboretum: Belmonte, bovenop de Wageningse Berg (zusterberg van de Grebbeberg, stammend uit dezelfde ijstijd) met een hoogte van 49 m.  Na de Tweede Wereldoorlog werd het landgoed aangekocht als aanvulling op het Dreijenarboretum, dit speciaal voor loofbomen, rozen en rhododendrons.
In het stukje vóór de Holle Weg keken we naar wat netelbomen, die recentelijk herontdekt zijn. Bij het Koetshuis (met WC en koffievoorziening) wachtten de middagdeelnemers en verliet ons een andere deelneemster. Door de rhododendrontuin naar het prachtige uitzicht over de Neder-rijn en de Betuwe. Halverwege zagen we een gevallen Anna Paulownaboom, nog goed herkenbaar aan de vrucht(restant)en.

  foto’s van Annie vd Veen

Dit arboretum dat onderhouden wordt door vrijwilligers wordt goed bijgehouden maar is minder aangeharkt dan Dreijen. Via de middenvijver, waar de moerasaronskelken alweer boven komen, langs diverse bloeiende prunussen naar het uitzichtpunt op de hoek met de boom met granaatscherven. De trap af naar beneden via de Westrandweg naar het Bospad. Lopend op het Bospad zagen we in de hoogte een ooievaar op een nest. Doorlopend naar de stad en een afsluitende koffie/thee gedronken bij Hotel De Wereld.