Verslag van het weekend Chaam 7, 8 en 9 juli 2023

Het gebied bevat verschillende biotoopsoorten en kan inderdaad omschreven worden als een landschap zonder grenzen. Het ene moment bevind je je in België en dan weer in Nederland, of in de enclave Baarle Nassau. Vooral in het Belgische deel was veel van de “natuur” verdwenen door de zeer grote boerenbedrijven, die hier gevestigd zijn. Hoe zal dit gebied er komende 5 jaar uit gaan zien?

De vallei van ’t Merkske is tamelijk uitgestrekt, echter moeilijk goed te bekijken. Er zijn maar een paar wandelroutes, die langs ‘t Merkske voeren. Het was dit weekend te heet om deze wandelingen volledig te doen. Het gebied van de Wortelkolonie was vanwege de schaduw meer geschikt. Bij een bruggetje over ’t Merkske konden we de prachtige Weidebeekjuffers goed bekijken en ook andere juffers en libellen vlogen er rond, naast mooie vlinders, die moeilijk te determineren waren. Opvallend was dat we veel vogels hebben gezien tijdens het fietsen en wandelen. Er waren ook enkele vogeluitkijkpunten. Het gebied is rijk aan gebieden, waar gewandeld kan worden, kortom we waren nog lang niet uitgekeken.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 20230708_Kamp-t-Merkske_Wortel-kolonie_Bootjesven-1024x768.jpg
foto Marianne van der Heijden

We waren helaas maar met 2 deelnemers (inclusief de organisator) maar tijdens een praatje op de camping bleek dat een Gronings echtpaar (KNNV-ers) het programma van het kampeerweekend op de website had gelezen en dit nu ook volgde. Ze lagen een dag voor op ons schema, zodat wij ons voordeel konden doen met hun ervaringen.  Zo zie je dat onze website ook door anderen gelezen wordt.